Enterijer, Saveti

Kako da održavate parket?

Odabirom Tarkett parketa napravili ste pravi izbor. Ipak, dok su kvalitetan proizvod i odgovarajuća instalacija izuzetno važni, pravilno održavanje parketa takođe je od ključnog značaja za vaš dugogodišnji užitak.

Kako održavati parket?
Da biste sačuvali svu lepotu vašeg Tarkett parketa, samo sledite veoma jednostavne instrukcije:

 • Redovno čistite i usisavate parket da biste ga očistili od prašine i uklonili abrazivne čestice koje mogu izgrebati površinski sloj.
 • Nakon prolivanja, tečnost brzo obrišete.
 • Pazite na visoke štikle i neke vrste sportske obuće, naročito ako je iznošena ili oštećena. Samo voda i pesak su veći neprijatelji drvenih podnih obloga od visokih potpetica. Zapravo, visoke potpetice mogu da oštete svaki pod, čak i onaj od cementa.
 • Stavite otirače sa spoljne i unutrašnje strane ulaza, da sprečite nagomilavanje peska i prašine na podu.
 • Stavite prostirke ispred sudopere, mašine za pranje sudova i svih radnih mesta u kuhinji, kako biste zaštitili vaš pod od kuhinjskih nezgoda, kao što su ispušteni sudovi i prolivena voda, deterdžent i hrana.
 • Izbegavate gumene ili druge zbijene prostirače koji sprečavaju protok vazduha, abrazivnu prljavštinu i vlagu.
 • Zalepite filcane jastučiće ispod nogara nameštaja ili stolica, da olakšate pomeranje i sprečite ogrebotine. Održavajte jastučiće čistim i zamenite ih ako se oštete.
 • Zaštitite pod kada pomerate nameštaj ili teške predmete. Koristite prostirku okrenutu naopako uz malo manji komad šperploče preko nje. Postavite nameštaj na nju i gurajte ga.
 • Održavajte nivoe vlažnosti izmedu 30% i 50%, zbog sopstvenog zdravlja, kao i zbog zaštite vašeg poda i nameštaja od drveta. Drvo je prirodni materijal koji reaguje na variranja u relativnoj vlažnosti kada se vlaga apsorbuje ili otpušta.
 • Izbegavajte izlaganje parketa sunčevoj svetlosti i intenzivnom veštackom osvetljenju, koji mogu dovesti do promene boje drveta. To je sasvim normalna i prirodna pojava. Što je drvo svetlije, to ce promena biti izraženija.
 • Povremeno premestite tepihe i nameštaj i koristite minimalan broj izvora osvetljenja da bi promene u boji bile ujednačene. Napomena: Promena u boji nije izazvana požutelošcu laka; to je prirodna promena boje drveta.
 • Tamnije boje parketa je potrebno češće održavati nego svetlije, pa imati u vidu ovu činjenicu pri izboru poda.
 • Neke drvne vrste (poput oraha i trešnje) su prirodno mekše, pa će pre pokazati udubljenja i ogrebotine nego tvrđe vrste, poput hrasta (pogledati Brinelovu skalu tvrdoće različitih drvnih vrsta).
 • Nemojte koristiti velike količine vode za čišćenje poda, jer ga može trajno oštetiti. 15 sekundi nakon brisanja pod treba da je suv.
 • Nikad nemojte sipati sredstvo za čišćenje ili bilo koju drugu tečnost direktno na površinu drvenog poda.
 • Nemojte koristiti vosak, deterdžente na bazi ulja ili druga sredstva za cišcenje u domacinstvu, pošto mogu oštetiti sjaj ili lak vašeg parketa; ostavljanje masnog tankog sloja koji podove čini klizavim otežava održavanje.
 • Nemojte stavljati saksije sa biljkama na vaš parket, jer kondenzacija može izazvati oštećenje.

Prva pomoć za parket i korisni saveti

Održavanje parketa je lako. Međutim, u slučaju nezgoda, nekoliko korisnih saveta pomoći će vam da sačuvate svu lepotu vašeg parketa:

Hrana, bezalkoholna pića, alkohol i sl.
Brzo pokupite sunđerom ili obrišite pod vlažnom, dobro isceđenom krpom. Poprskajte Tarkettovim sredstvom za čišćenje da rastvorite mrlju i obrišete je.

Lepljive, uporne ili tamne mrlje
Poprskajte Tarkett sredstvom za čišćenje i obrišite. Za upornije fleke upotrebite sirće direktno na mrlji, ostavite 2 do 3 minuta i energično istrljajte. Još uvek imate problem?  Navlažite krpu s malo rastvarača ili benzina i uklonite fleku.

Tragovi od obuće, gumeni točkići, itd.
Poprskajte Tarkett sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite.

Masnoća, ulje, ruž za usne, bojice, itd.
Poprskajte Tarkettovo sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite.

Žvakaća guma, vosak od sveće, tragovi olovke u boji, itd.
Stavite plastičnu kesu sa kockicama leda na površinu dok zaprljana površina ne otvrdne i počne da se mrvi. Poprskajte Tarkett sredstvo za čišćenje na krpu i obrišite.

Mastilo
Navlažite krpu sa malo rastvarača ili benzina i uklonite fleku.

Površinske ogrebotine ili izgoretine od cigarete
Upotrebite Tarkett Touch pribor za popravku.

Duboke ogrebotine, veliki problem
Zamenite oštećenu dasku.